Mmmmm.... Tuuletaskud!


Vahepeale ka midagi muud - midagi, mida sünnib suhu pista :)
Ma olen totaalne tuuletaskute fänn! Need on lihtsalt keelt allaviivad kuklikesed! 
Paar aastat tagasi või nii, mil ma õppisin neid tegema ei tahtnud need kohe kuidagi õnnestuda :S Vajusid aga kokku ja polnud üldsegi seest mitte õhku täis nagu olema peaks ehk siis seest tühjad.
Nüüd uuesti tehes need aga õnnestusid täielikult! Ei tea, mis asja ma siis toona valesti tegin, et välja ei tulnud nagu vaja :D
Igatahes, tahan teiega jagada nende hääde maiuspalade pilte ja mitte ainult pilte vaid pilte koos valmistamisega :)
Nii, et kes tahab, võtku aga asjad kapist välja ja proovigu järgi, võin kindlalt väita, et tegu pole mitte mingi raketi teadusega ja on väga lihtsalt ja kiirelt valmistatav ;)
Tuuletaskuid tehakse keedutainast.

Vaja läheb:
1 1/2  - vett
75 - 100g - võid või margariini
1/2 tl - soola
180g - jahu
4-5  - muna

Valmistamine:
Tõsta munad külmikust välja soenema, kui on suured munad võta ühe võrra vähem neid.
Edasi pane keskmise suurusega pott pliidirauale (kui on gaasipliit siis soovitan soojalt kasutada vesivanni lahendust, vastasel juhul kõrbeb lihtsalt kogu kupatus põhja! Järgi proovitud asi ;) ) ja lisa sinna: vesi, sool ja rasvaine (kui kasutad margariini siis eraldi soola lisama ei pea, sest margariin on juba isegi soolaga tehtud) ning lase keema tõusta (vesivannil, see keema ei lähe, piisab täiesti rasvaine üles sulatamisest).
Kui on keema tõusnud/ rasvaine üles sulanud siis tõsta tulelt/ vesivannist välja/ ära, kalla juurde jahu ja sega kiirelt läbi. 
Tõsta uuesti tulele/ vesivanni tagasi pott ja sega seni, kuni moodustub ilus kena ühtlane tainatombuke, mis lööb kenasti poti servast lahti (ei pea pallike moodustuma tainast, peaasi, et see kokku hakkaks omavahel ilusti). Tõsta jahtuma mõneks ajaks kõrvale pliidirauale. 
Kui tainas on leige siis hakata ükshaaval lisama mune tainasse. Reegel on selline, et alati enne uue muna lisamist tuleb korralikult tainas ühtlaseks segada ehk siis muna tainasse. Ära korraga neid sinna sisse löö, siis läheb sul see segamine õige keeruliseks (kui korra ühe munaga proovid järgi siis saad aru mida mõtlen selle all :) ). 
 Kui kõik munad on sedasi ükshaaval tainasse segatud jääb taina pind mõnusalt läikima. Tainas on kohe kasutamiseks valmis.
Pane ahi kuumenema 225 C peale (minu ahi kõrvetas põhja alt kuklid ära selle kuumuse juures ja ma kasutan 200 C).
Kata ahjupann kas küpsetussilikonmatiga või küpsetuspaberiga ja lase kas tordipritsiga või tõsta lusikatega parajad portsukesed parajate vahedega ahjuplaadile (kui piisavaid vahesid ei jäta siis nad kasvavad ahjus lihtsalt omavahel kokku) ja pista ahju alumisele siinile küpsema. 
Tordipritsiga tehtud tutsud   Lusikatega tõstetud kuhjakesed
Küpseta alguses 10-15 min 225 C juures (jälgi kukleid ka, kui on väiksemad siis on soovitatav küpsetada 10 min ja kui suuremad siis 15 min, põhiline on see, et nad pealt ilusad kuldpruunid saaksid). Siis keera kuumus 150 C peale ja küpseta veel 10-15 min ja tee ahju uks natuke praokile ja lase kuklitel enne välja võtmist jahtuda. Kuumus keera ikka enne ahjul maha, kui ukse praokile jätad :D
Kui kõik õnnestub siis jäävad nad peale ahjust välja võtmist oma ilusa paisunud kujuga ja ei vaju lösdi kokku ja nagu alguses juba mainisin siis peavad nad sees tühjad olema.
Lusikatega tõstetud kuhjakesed on selliseks kerkinud   Lusikatega tõstetud kuhjakesed on selliseks kerkinud   
Tordipritsiga tehtud tutsud on selliseks kerkinud   Kuklid peavad sest tühjad olema ;)
Täida seest meelepärase kohupiimakreemi või vahukoorega või nende mõlema seguga :)  Täitmise viise on ka mitmeid -  nt üks moodus on see, et tordipritsi pikema ühe ümmarguse augu koonusega vajutad kohupiimakreemi sinna sisse kuklite alt või kuskilt pealt või siis ... lõikad lihtsalt kupli maha (nagu vastlakuklitelgi) ja täidad lusikaga nad seest ära :) 
Peale võid raputada veel tuhksuhkrut ja valmis tuuletaskud ongi kohe nahka panemiseks!

Kuklid peavad sest tühjad olema ;)   Lusikatega tõstetud kakukesed

Head proovimist ja kokkamist! ;)

(Koostisained pärinevad muutmata kujul raamatust "Saiad, pirukad, koogid, tordid, küpsetised" mille autoriks Ida Savi. Valmistamine on natuke ümber mugandatud ja kohandatud, et haakuks paremini piltidega ja on oma poolsete tähelepanekutega kirja pandud)



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kirjuta siia oma tekst :)